Translate

31 august 2009

Despre capacitatile paranormale

Multi oameni alearga dupa tot soiul de facultati paranormale, fie sa dobandeasca ei aceste "daruri", fie la asa zisii prezicatori sau clarvazatori.



Gasim in Patericul Egiptean o intamplare edificatoare: "Oarecare frati s-au dus la avva Antonie, ca sa-i vesteasca lui nalucirile care le vedeau si sa se invete de la dansul, de sunt adevarate, sau de la draci.
Si aveau ei un magar si a murit pe cale.
Deci, dupa ce au venit la batranul, apucand el mai inainte, le-a zis lor : cum a murit magarul pe cale ? Au zis lui : de unde stii, avvo ? Iar el le-a zis lor : dracii mi-au aratat.
Si ei au zis lui : noi pentru aceasta am venit sa te intrebam, ca vedem naluciri si de multe ori se fac adevarate; nu cumva ne inselam ? Si i-a incredintat pe ei batranul din pilda magarului, ca de la draci sunt.
"

Sfantul Igantie Briancianinov explica foarte frumos motivul pentru care majoritatea acestor "prevestiri" sunt de la diavol: dupa caderea in pacat a protopoarintilor (Adam si Eva), noi intram mai usor in legatura cu duhurile ingerilor cazuti. Foarte rare sunt descoperirile de la Dumnezeu, daruite oamenilor sfinti SI CU UN SCOP PRECIS. Iar ca unii clarvazatori au "dreptate", este firesc. Diavolul stie cine a furat un obiect pentru ca tot el l-a pus pe hot sa fure. Deci, ii poate spune ghicitorului unde se afla lucrul pierdut. Dar asta este oare de folos de vreme ce acela care alearga la ghicitor va ajunge in iad?


Dar Profetul Isaia spune cuvintele Domnului:  "Eu zădărnicesc semnele mincinoşilor şi pe ghicitori îi fac să fie nebuni, ruşinez pe cei înţelepţi şi înţelepciunea lor o prefac în nebunie." (Isaia 44, 25). De ce? Pentru ca diavolul nu este nici atotputernic, nici atotstiutor. Dumnezeu poate schimba orice in bine pentru cei ce Ii cauta ajutorul si nu merg la ghicitori si vrajitori.


1.Dumnezeu spune prin Moise poporului evreu: "Să nu se găsească la tine de aceia care trec pe fiul sau fiica lor prin foc, nici prezicător, sau ghicitor, sau vrăjitor, sau fermecător,  nici descântător, nici chemător de duhuri, nici mag, nici de cei ce grăiesc cu morţii. Căci urâciune este înaintea Domnului tot cel ce face acestea, şi pentru această urâciune îi izgoneşte Domnul Dumnezeul tău de la faţa ta. " (Deuteronom, 18, 10-12).


2. Primul rege al lui Israel, Saul, moare din cauza ca in loc sa se roage, apeleaza la vrajitoare: "Aşa a murit Saul pentru nelegiuirea sa pe care o făcuse el înaintea Domnului, pentru că n-a păzit cuvântul Domnului şi pentru că a întrebat şi a cercetat o vrăjitoare   Şi nu a cercetat pe Domnul. De aceea a şi fost el omorât şi domnia a fost dată lui David, fiul lui Iesei."  (Cartea întâia Paralipomena (întâia a Cronicilor, 10, 13-14).


3. In Apocalipsa, ultima carte din Biblie, Dumnezeu spune: "Eu sunt Alfa şi Omega, cel dintâi şi cel de pe urmă, începutul şi sfârşitul.  Fericiţi cei ce spală veşmintele lor ca să aibă stăpânire peste pomul vieţii şi prin porţi să intre în cetate! Afară câinii şi vrăjitorii şi desfrânaţii şi ucigaşii şi închinătorii de idoli şi toţi cei ce lucrează şi iubesc minciuna!" (Apocalipsa 22, 13-15). Se vor mantui cei ce isi vor spala vesmintele sufletului prin spovedanie sau prin mucenicie, iar pacatosii vor fi alungati. Deci, cat inca mai este vreme, sa ne intoarcem la o viata crestina autentica, ca sa nu fim alungati definitiv din bucuria cea vesnica.


sf-mihail


(Foto: Sfantul Arhanghel Mihail luand sufletul unui om. Icoana din biserica Sfintei Manastiri Plumbuita).


PS: Mai exista practica deschiderii cartii (a Sfintei Evanghelii) de catre preot. Mai multe despre aceasta practica cititi aici.


Despre magie, mai puteti citi aici.


Recomand si urmatoarele pagini despre: yoga, bioenergie, horoscop, ghicirea viitorului, vise si OZN-uri.


7 comentarii:

  1. Da, din pacate, multi cad in pacatul asta...multi au ajuns sa citeasca horoscopul zilnic...doar din curiozitate...altii chiar merg la tot felul de escroci care le ghicesc viitorul...(vorba vine...le indruga niste minciuni, amestecate cu putin adevar), si ce-i de plans e ca nu vad gravitatea pacatului, ba chiar fac un obicei din asta...; dar, Dumnezeu ii poate lumina, si se pot indrepta.Sper sa citeasca cat mai multi articolul tau, si sa ia masuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pt articol,din pacate multi merg la vrajitoare sau mai bn zis la escroci, mare pacat, ..pt cei care o sa citeasca acest articol..mergeti numai la Dumnezeu, Tatal Nostru pt ca El este cel care ne curata sufletul,nu "VRAJITOARELE"..Doamne ajuta..

    RăspundețiȘtergere
  3. Si cum ramane cu oamenii care au aceste capacitati paranormale inca de la nastere?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa mearga la un duhovnic bun (nu neaparat si renumit) si sa se spovedeasca. Daca persoana in cauza este sincera, Dumnezeu o va elibera de acest duh rau.

    Faptele Sfinţilor Apostoli, capitolul 16:
    16. Dar odată, pe când ne duceam la rugăciune, ne-a întâmpinat o slujnică, care avea duh pitonicesc şi care aducea mult câştig stăpânilor ei, ghicind.
    17. Aceasta, ţinându-se după Pavel şi după noi, striga, zicând: Aceşti oameni sunt robi ai Dumnezeului celui Preaînalt, care vă vestesc vouă calea mântuirii.
    18. Şi aceasta o făcea timp de multe zile. Iar Pavel mâniindu-se şi întorcându-se, a zis duhului: În numele lui Iisus Hristos îţi poruncesc să ieşi din ea. Şi în acel ceas a ieşit.
    19. Şi stăpânii ei, văzând că s-a dus nădejdea câştigului lor, au pus mâna pe Pavel şi pe Sila şi i-au în piaţă înaintea dregătorilor...

    Vedem deci ca duhul pitonicesc nu este de la Dumnezeu si doar cineva care iubeste banii sau slava de la oameni nu renunta. Da, se poate renunta prin spovedanie si ignorarea acestui duh. Dupa o vreme, vazand ca nu este bagat in seama, va fugi:

    Epistola soborniceasca a Sfântului Apostol Iacov, capitolul 4, versetul 7: Supuneţi-vă deci lui Dumnezeu. Staţi împotriva diavolului şi el va fugi de la voi.

    Sa cerem ajutorul lui Dumnezeu si sa nu ne incredem in aceste ispite moderne ale paranormalului. Pentru ca, daca ne credem capabili de paranormal, ne credem mai speciali decat ceilalti si cadem in mandrie. Spunea un sfant ca mai mare decat a invia morti este sa-ti vezi pacatele tale.

    RăspundețiȘtergere
  5. pot deduce astfel ca un copil poate fi posedat de un duh rau,in ciuda inocentei sale? asta se intampla din cauza pacatelor parintilor? sau pentru a le fi testata acestora credinta?

    RăspundețiȘtergere
  6. Citim tot in Sfanta Scriptura despre vindecarea unor copii demonizati: fiica femeii cananeence si aici:

    Sfânta Evanghelie după Marcu, capitolul 9

    17. Şi I-a răspuns Lui unul din mulţime: Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut.
    18. Şi oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face spume la gură şi scrâşneşte din dinţi şi înţepeneşte. Şi am zis ucenicilor Tăi să-l alunge, dar ei n-au putut.
    19. Iar El, răspunzând lor, a zis: O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceţi-l la Mine.
    20. Şi l-au adus la El. Şi văzându-L pe Iisus, duhul îndată a zguduit pe copil, şi, căzând la pământ, se zvârcolea spumegând.
    21. Şi l-a întrebat pe tatăl lui: Câtă vreme este de când i-a venit aceasta? Iar el a răspuns: din pruncie.
    22. Şi de multe ori l-a aruncat şi în foc şi în apă ca să-l piardă. Dar de poţi ceva, ajută-ne, fiindu-Ţi milă de noi.
    23. Iar Iisus i-a zis: De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede.
    24. Şi îndată strigând tatăl copilului, a zis cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele.
    25. Iar Iisus, văzând că mulţimea dă năvală, a certat duhul cel necurat, zicându-i: Duh mut şi surd, Eu îţi poruncesc: Ieşi din el şi să nu mai intri în el!
    26. Şi răcnind şi zguduindu-l cu putere, duhul a ieşit; iar copilul a rămas ca mort, încât mulţi ziceau că a murit.
    27. Dar Iisus, apucându-l de mână, l-a ridicat, şi el s-a sculat în picioare.
    28. Iar după ce a intrat în casă, ucenicii Lui L-au întrebat, de o parte: Pentru ce noi n-am putut să-l izgonim?
    29. El le-a zis: Acest neam de demoni cu nimic nu poate ieşi, decât numai cu rugăciune şi cu post.

    Deci, si pruncii nevinovati pot fi demonizati. Demonizarea se manifesta fie prin pierderea controlului asupra trupului, fie prin asa zise capacitati paranormale.

    Cauze ar fi:

    - Pacatele parintilor; bolile copiilor ii face sa isi aminteasca pacatele si sa se apropie de Dumnezeu. Iar copiii bolnavi nu sunt nedreptatiti, pentru ca ei se mantuiesc mult mai usor, iar suferinta li se socoteste mucenicie.
    - Spovedanie mincinoasa: am cunoscut niste fete indracite pentru ca au ascuns pacate la spovedanie. Asa au dat drept diavolului asupra lor.
    - Trimitere a duhurilor necurate de catre vrajitori. Am auzit de multe cazuri concrete. Daca o persoana nu se spovedeste si nu se impartaseste regulat este foarte expusa. Desi si cei foarte credinciosi pot fi afectati pentru putina vreme de acesti demoni. Sa ne amintim de Sfanta Iustina (2 octombrie). Cand Sfantul Ciprian a trimis diavolii cei mai puternici, ea s-a luptat contra patimilor si a bolii cu mult post si rugaciune smerita. Fiecare patima acceptata in mod constient este un diavol.

    Sfintii Parinti spun ca demonizatii adevarati nu sunt cei care urla prin biserici si se trateaza astfel la Doctorul Sufletelor si al Trupurilor, ci aceia care zac in pacate prin carciumi sau cei care se mandresc cu "capacitatile" lor paranormale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult pentru raspunsuri. Doamne-ajuta!

    RăspundețiȘtergere