Translate

18 martie 2013

Despre post și poftă


 
Unul dintre ei, învățător de Lege, ispitindu-L pe Iisus, L-a întrebat:
învățătorule, care poruncă este mai mare în Lege?
El i-a răspuns: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.
Aceasta este marea și întâia poruncă.
Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.
(Sfânta Evanghelie după Matei, 22, 35-40)

***

Sunt unii oameni care spun, în mod greșit: "E mai păcat să poftești decât să mănânci". Acest lucru este contrar duhului evanghelic și patristic. Cu cât te ostenești mai mult, cu atât ai mai multă plată.
Ce plată ai dacă ți-a venit poftă de ceva și ai mâncat? Plată ai când ți-a venit poftă de ceva și te-ai luptat cu tine și te-ai abținut, pentru dragostea de Dumnezeu. Atunci arătăm că Îl iubim cel mai mult pe Dumnezeu și nu pe noi, când ne înfrânăm de la ce ne place!

Un comentariu:

  1. Costantin Vaida20 martie, 2013 20:17

    Pofta sau mai bine spus poftele în multitudinea şi diversele lor forme de manifestare sunt cursele prin care cel rău îl capacitează şi-l robeşte pe omul lumesc, păcătos, care este ţinut prinzonier în bastioanele inchiziţiei diavolului prin puterea păcatului.
    "Căci tot ce este în lume; pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii,nu este de la Tatăl ci din lume".1Ioan 2 cu 16.
    Toţi acei care optează să-L urmeze pe Mântuitorul trebuie să-şi răstignească zilnic eul biruind toate cele de mai sus şi odată cu ele lumea aşa cum a biruit-o El.
    Şi aceasta este posibil prn Harul lui Dumnezeu.
    Avem totul la îndemână. Dispunem de tot şi de toate dar condiţionat.
    "Dumnezeiasca Lui putere ne-a dat tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celui ce ne-a chemat prin slava şi puterea Lui, prin care El ne-a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte." 2Petru 1cu3şi4.
    Aşa că putem totul în Domnul Isus care ne întăreşte.

    RăspundețiȘtergere