M-a întrebat intr-un comentariu pe blog elevul meu Andrei de la a III-a B care mănăstire este cea mai îndepărtată.
Pe noi ne interesează în primul rând care biserică sau mănăstire ortodoxă este mai aproape de noi ca să putem merge foarte des şi să ţinem legătura cu acea comunitate. Parohia este întotdeauna cea mai apropiată biserică, şi este bine să fim implicaţi în viaţa acesteia, mergând în fiecare duminică la slujbe şi ajutandu-l la treabă pe părinte ori de câte ori este nevoie.
Cât despre mânăstiri îndepărtate, când mergi intr-o zona, de exemplu în Maramureş sau Nordul Moldovei, te interesezi ce mânăstiri sunt monumente istorice ori au călugări sau maici deosebite.
Dintre mănăstirile din Nordul Moldovei, ar fi de vizitat: Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Humor, Arbore, Putna, Sihăstria, Neamţ, Secu, Sihla. în Maramures, cele mai reprezentative ar fi Rohia şi Bârsana.
Dar şi mai aproape de noi găsim locuri minunate: în Oltenia avem Cozia, Tismana, Lainici, Cornet, iar în Muntenia, cred că ar fi de vizitat în primul rând Curtea de Arges.
Va invit să vizitaţi şi galeriile foto de pe acest blog. Click aici.
(Foto: Catedrala Patriarhala din Bucuresti)
am citit cateva articole aici, ma bucur sa vad atata credinta. vreau doar sa zic ca si o completare la articolul acesta ca cea mai apropiata biserica e in sufletul nostru, iar unde doi vorbesc despre dumnezeu e si el prezent. (adica nu trebuie sa fie patru pereti ca sa fie o biserica, nu trebuie sa luam doar lucrurile materiale)
RăspundețiȘtergereSigur ca trebuie sa facem din sufletul nostru o biserica adevarata si o Liturghie continua, insa asta nu anuleaza necesitatea de a merge la biserica- institutie. Domnul Iisus Hristos a conditionat iertarea pacatelor noastre de marturisirea la preoti si episcopi, care sunt urmasii apostolilor: "Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute." (Sfânta Evanghelie după Ioan, 20, 21-23).
RăspundețiȘtergerePreotul mai poate face ceva ce nu pot nici ingerii: Sfanta Liturghie. La Epicleza, momentul cel mai important din slujba, la rugaciunea preotului, painea si vinul se transforma in Sfantul Trup Si Sfantul Sange al Domnului nostru Iisus Hristos.
Vai, ce frumos e sa ai o Biserica aproape. De exemplu acum 2 saptamani parintele ne-a zis ca nu va mai veni pe la noi decat peste 4 saptamani. Saptamana trecuta au facut grecii slujba in engleza, si a fost frumos desii romanii nu au prea venit ca zic ca nu le place daca e in limba straina. Chiar si asa, la biserica romaneasca se face in 4 limbi, 5 chiar daca sunt si ukrainieni prezenti.
RăspundețiȘtergereDar, oricum, mergeti fratilor la Biserica ca altii nu au decat 2-3 slujbe pe luna (in cazuri fericite)... Mai ales ca sunteti in Romania si aveti si unde si aveti si preoti, pe cand noi aici avem in toata tara asta a scotiei un preot roman si unul grec... care merge dintr-un capat in altul al tarii numa sa ne Liturghiseasca noua...
ALexandru
bine ca nu ai pus poze cu moaste! Doamne fereste!
RăspundețiȘtergereSfintele moaste reprezinta lucrari vazute ale Duhului Sfant in trupul celor care Ii slujesc lui Dumnezeu cu adevarat. Acestea nu sunt infricosatoare, ci bine-nmiresmate si vindecatoare. Ele ne dau bucurie si nadejde, caci sfintii ne asculta rugaciunile si le duc la Dumnezeu, ca niste prieteni ai nostri si mai ales ai Lui.
RăspundețiȘtergere