Schitul Troianu se află lângă Municipiul Râmnicu Vâlcea, în Judeţul Vâlcea şi are hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august). Biserica a fost construită în secolul XVIII. În 1848, aici a fost comandamentul militar al armatei de panduri şi voluntari condusă de generalul Gheorghe Magheru. După secularizarea averilor mănăstireşti, Schitul Troianu a aparţinut de Mănăstirea Hurezi (până în 1949). În prezent, Schitul Troianu ţine de Arhiepiscopia Râmnicului.
Stareţ este Părintele Sava Pleşa. Se doreşte construirea unei biserici noi, mai mari, cu hramul "Izvorul Tămăduirii" (prima vineri după Sfânta Înviere a Domnului). Fotografiile din galerie au fost făcut chiar de hramul din 2009. Schitul Troianu se află pe un deal
30 iulie 2010
Schitul Troianu | Vâlcea
19 iulie 2010
Sfânta Mănăstire Pasărea
Sfânta Mănăstire Pasărea se află în Judeţul Ilfov, lângă lacul şi pădurea Pustnicu. A fost construită prima biserică de lemn în 1813 de Arhimandritul Timotei. Biserica din lemn s-a prăbuşit la cutremurul din 1838. În 1846, pe când era stareţ al Sfintei Mănăstiri Cernica, Sfântul Calinic a zidit biserica actuală şi i-a rânduit Tipicul Sfântului Sava. Aici s-a călugărit spre sfârşitul vieţii şi Floarea, mama Sfântului Calinic, primind numele de Filofteia. În 1955, biserica mănăstirii a fost declarată monument istoric şi a fost restaurată de Patriarhul Justinian Marina.
În ultima perioadă, aici a fost un duhovnic renumit, Părintele Macarie Ionită, şi a trecut la Domnul în anul 2007.
De această mănăstire mai ţine Schitul Găneasa, Seminarul Teologic Sfânta Filofteia (Brăneşti) şi un azil de bătrâni.
Hramul mănăstirii este Sfânta Treime (a doua zi de Rusalii). Aici se află părticele din moaştele sfinţilor: Pantelimon, Mina, Mercurie şi ale Cuvioşilor Părinţi ucişi în Sinai şi Rait.
16 iulie 2010
Fertilizarea in vitro
Stim ca fertilizarea in vitro nu poate fi acceptata de Biserica pentru ca multi embrioni (a se întelege copii cu suflet vesnic, nemuritor!) mor când nu se prind de uter. Acum vreau sa vorbim despre un alt aspect al fertilizarii în vitro, unul mult mai duhovnicesc!
Am citit la Cuviosul Paisie Aghioritul ca nu e bine sa fortam mâna lui Dumnezeu pentru a avea copii. Povestea odata Cuviosul ca erau doi tineri casatoriti care îsi doreau nespus un copil si Îl "bateau la cap" pe Dumnezeu cu cererea lor. Pâna la urma, femeia a nascut un baietel, si peste câtiva ani a murit. Sotul s-a recasatorit cu o femeie mai tânara. Când baiatul avea în jur de 18 ani, tatal l-a surprins în pat cu a doua sa sotie si, orbit, i-a omorât pe amândoi.
12 iulie 2010
Despre necesitatea cununiei religioase
Am auzit o concepţie despre căsătorie foarte greşită printre oameni. Curios! Botezaţi creştin ortodox! Ei spun: de ce să mă căsătoresc şi să nu stau cu această persoană, ce, mă ţine actul lângă ea? Păi întrebarea mea e: căsătoria CREŞTINĂ constă în actul de la primărie, care într-adevăr nu înseamnă nimic în faţa lui Dumnezeu, sau în binecuvântarea lui Dumnezeu la început de drum? În Vechiul Testament, pedeapsa pentru păcătuirea înainte de căsătorie pare foarte dură:
http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=17∩=22#21
Dar în Noul Testament, pedeapsa este cu mult mai mare, căci este veşnică: