Translate

17 iunie 2011

Despre stress şi criză

Ce este stress-ul? O reacţie a noastră atunci când avem probleme. Ne încordăm să rezolvăm, să găsim soluţia problemei. Nu iese aşa cum am gândit, alt stress. Logica noastră pare bună, dar rezultatul este negativ.


Ce să facem pentru a nu mai fi stresaţi? Să ne lăsăm în grija Bunului Dumnezeu. Să ne rugăm Lui să ne dea răspuns bun prin duhovnicul nostru sau prin derularea faptelor. Uităm mereu cuvintele blânde şi părinteşti ale Domnului: "De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea? Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitnite, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele? Şi cine dintre voi, îngrijindu-se poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc. Şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor? Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele. Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă. Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei". (Evanghelia după Matei, Capitolul 6, versetele 25-34).

Sunt probleme grave ale societăţii noastre, dar Dumnezeu aşteaptă ca noi, fiecare în parte, să Îi cerem ajutorul. Şi va interveni, ne va ajuta să depăşim momentele grele. Cel care a dat 40 de ani mană în pustie, Cel care a scos apa din stâncă, dar mai ales Cel care a murit şi a înviat pentru noi, cei învechiţi în rele, cum să ne lase să suferim dacă noi ne întoarcem la El? "Şi Mă cheamă pe Mine în ziua necazului şi te voi izbăvi şi Mă vei preaslăvi" (Psalmul 49, versetul 16). Dumnezeu este singura scăpare din criza actuală, atât materială, cât mai ales duhovnicească. Să nu ne încredem în forţele noastre ca să nu ne lepădăm ca Petru, ci să-L rugăm pe Domnul: "Cred, Doamne, ajută necredinţei mele" ca să devină credinţă tot mai puternică, mai smerită, mai roditoare.

Un comentariu: