Translate

22 ianuarie 2010

Despre normalitate

Ce este normalitatea? Cine mai este normal în această lume care pare tot mai nebună? Care este limita dintre normalitate şi nebunie?
Vedem cazuri din ce în ce mai şocante la ştiri. Copii care îşi ucid părinţii, părinţi care îşi înjunghie copiii, fraţi care se omoară, şi lista poate continua.


În primul rând, pentru creştinul ortodox, normalitatea înseamnă o viaţă conform Evangheliei. În primii ani când omul aspiră la o viaţă conform Evangheliei, se duce luptă grea cu obişnuintele păcătoase. Dacă omul are doar mici "ieşiri" de pe drumul cel drept, dar le spovedeşte şi le lasă pe parcurs, nu este grav. Când anii trec şi devine uşor să ţii post, să faci canonul, să ajuţi şi pe alţii pe cât poţi

17 ianuarie 2010

Sfântul Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare îmi este un sfânt deosebit de drag. Chip al călugărului desăvârşit, înţelege neputinţele şi limitele omeneşti:


"Era cineva, ce vâna prin pustie dobitoace sălbatice şi a văzut pe avva Antonie glumind cu fraţii şi s-a smintit. Iar bătrânul vrând să-l încredinţeze pe el, că trebuie câte puţin să se pogoare fraţilor, i-a zis lui: "pune săgeata în arcul tău şi întinde". Şi a făcut aşa. Şi a zis lui: "întinde iarăşi". Şi a întins. Şi iarăşi i-a zis: "întinde". Şi a zis lui vânătorul: "de îl voi întinde peste măsură, se frânge arcul". Zis-a lui bătrânul: "aşa şi la lucrul lui Dumnezeu, dacă peste măsură vom întinde cu fraţii, degrab se rup. Deci trebuie câteodată şi câte puţin a ne pogorî fraţilor".

03 ianuarie 2010

Despre judecarea celor care merg la biserică

Mulţi oameni spun: "Eu nu merg la biserică pentru că acolo merg cutare şi cutare, şi vai, ce păcătoşi sunt! Prefer să fiu eu bun".


Toţi cei care spun aşa sunt în mare înşelare:

01 ianuarie 2010

La mulţi ani!

La mulţi ani!


În fiecare an, pe 1 ianuarie, să încercăm să devenim mai buni. Să facem un bilanţ al faptelor noastre trecute pentru a învăţa din greşeli.

Este la modă melodia "Change" de Puya