Translate

18 septembrie 2010

Un nou răspuns care m-a uimit | Cain şi Abel

Prima oră de religie din an am făcut recapitulare. Vorbind despre cum l-a omorât Cain pe Abel, un băieţel din clasa a treia a ridicat mâna şi a zis o replică demnă de un teolog: "Dar Cain nu a ştiut ce înseamnă moartea pentru că nu mai murise nimeni până atunci. Deci, el nu a ştiut că face un lucru atât de grav..."


M-a luat prin surprindere aşa replică, sincer nu mă gândisem niciodată la acest aspect! Şi, întorcând problema pe toate părţile, am ajuns la concluzia că greşeala cea mai mare a lui Cain a fost că nu şi-a mărturisit vina când Dumnezeu, pentru a-l ajuta, l-a întrebat ce a făcut:

"După aceea Cain a zis către Abel, fratele său: "Să ieşim la câmp!" Iar când erau ei în câmpie, Cain s-a aruncat asupra lui Abel, fratele sau, şi l-a omorât. Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Cain: "Unde este Abel, fratele tău?" Iar el a răspuns: "Nu ştiu! Au doară eu sunt păzitorul fratelui meu?" şi a zis Domnul: "Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă către Mine din pământ. Şi acum eşti blestemat de pământul care şi-a deschis gura sa, ca să primească sângele fratelui tău din mâna ta. Când vei lucra pământul, acesta nu-şi va mai da roadele sale ţie; zbuciumat şi fugar vei fi tu pe pământ". (Facerea (Geneza), capitolul 4, versetele 8-12).

Cu siguranţă, dacă îşi recunoştea păcatul şi îşi cerea iertare, Dumnezeu i-ar fi dat o pedeapsă mult mai mică, mai ales că a avut drept circumstanţă atenuantă faptul că niciun om nu ştia până atunci ce înseamnă moartea.

Primul articol pe aceasta temă este aici.

9 comentarii:

  1. Uimitor raspunsul baiatului din clasa a 3-a.Parerea mea este ca visase noaptea precedenta faptul ca,Cain nu stia ce inseamna moartea,si ca nimeni nu mai murise pana atunci:):)Dvs.ce parere aveti!?

    RăspundețiȘtergere
  2. Părerea mea este de fapt poziţia Bisericii Ortodoxe. Nu este bine să credem în vise. Majoritatea viselor sunt de la natură (ceea ce am gândit noi zilele precedente) şi de la diavoli (ne îndeamnă să facem lucruri rele, prezentându-le mai frumos decât atunci când suntem treji). O foarte mică parte sunt de la Dumnezeu. De aceea, pentru a nu fi înşelaţi că un vis este de la Dumnezeu, şi acela să fi fost de la fire sau de la diavoli, suntem îndemnaţi să nu credem în niciun vis. Avem în Biserică tot ce ne trebuie pentru mântuire, iar Dumnezeu nu se supără dacă nu credem în niciun vis de teamă să nu fim amăgiţi.

    Uite, Cristian, îţi recomand să citeşti ce spune aici Părintele Cleopa:

    http://sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/14vise.htm

    În cazul luminării de la Dumnezeu, aceasta nu se petrece în somn, ci când mintea este trează, are o străfulgerare. Deci, dacă elevul de la clasa a 3-a a fost luminat de Dumnezeu, a fost pe loc, în clasă, atunci a gândit. Oricum, pentru orice nelămuriri mai ai, aştept întrebări. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Inteligen baiat. Astfel de intrebari ajuta la o intelegere mai buna a unui crestin ortodox.

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamne ajuta! Parafrazand un mic pasaj din Sfanta Scriptura Dumnezeu a descoprit cele ascunse ale Sale pruncilor si celor ce sug si nu inteleptilor acestei lumi - iertati lipsa de fidelitate a textului:)
    Probabil ca fratele lui Abel , Cain nu stia ce inseamna moartea dar glasul constiintei urla inautrul lui asa cum se intamplase si cu parintii sai Adam si Eva cei care atunci cand au fost intrebati de Dumnezeu daca nu cumva au calcat porunca, ei au inceput sa arunce vina unul pe altul si apoi pe sarpe. Si ne dam seama de lucrul asta din momentul in care Cain spune ca nu stie nimic de Abel cand Dumnezeu il intreaba de fratele lui ucis.
    La o ora atat de tarzie un astfel de comentariu am putut face:)
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. ...adevăraţii teologii sunt aceşti prunci

    RăspundețiȘtergere
  6. Putin mai înainte de citatul inclus zice "atunci a zis Domnul Dumnezeu către Cain: "Pentru ce te-ai întristat și pentru ce s-a posomorât fata ta? Când faci bine, oare nu-n este fața senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la ușă și caută să te târască, dar tu biruiește-l!"

    Adică se întristase Cain încă dinainte de a-l omorî pe Abel iar Dumnezeu prin intermediul conștiinței îi atrage atenția că ăsta este un lucru rău. Nu este nevoie să inventăm toate lucrurile și faptele încă neinventate pentru a ști că sunt lucruri bune sau rele. Tocmai asta avem după ce am gustat din pomul cunoștinței binelui și răului, puterea de a deosebi între cele două.

    RăspundețiȘtergere
  7. De aproximativ 4 luni visez in fiecare seara o silueta intunecata care ma indeamna : "Ai credinta in Dumnezeu! Alege calea corecta!".
    Din moment ce dumneavoastra sustineti ca visele sunt dominate de diavol, ce ar trebui sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  8. Adina Plesnea, sa mergi sa te spovedesti si sa spui duhovnicul si acest vis. Va stii el ce si cum sa te indrume! Mantuire!

    RăspundețiȘtergere