Translate

05 februarie 2010

Despre diavol, răspuns pentru domnul Pavel Coruţ

Am văzut aici clipul de pe Youtube cu un fragment din emisiunea în care Pavel Coruţ se certa cu Gigi Becali, spunând că nu există diavol şi că diavolul nu poate fi un concurent al lui Dumnezeu.


Dacă aş fi văzut la televizor emisiunea şi aş fi putut suna, l-aş fi întrebat pe Pavel Coruţ dacă este creştin. Sincer, eu nu cred că este creştin. Un creştin crede despre Biblie că este Cuvântul lui Dumnezeu. Apostolii redau cuvintele Mântuitorului în Sfintele Evanghelii, şi toată este insuflată de Duhul Sfânt: "Toată Scriptură este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate, astfel că omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru orice lucru bun." (Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 3, versetele 16-17).


Deci, de vreme ce Sfânta Scriptură este insuflată de Dumnezeu, înseamnă că spune adevărul, şi nu mituri. Ca să nu facem aici un tratat despre existenţa diavolului, mă voi mărgini la Noul Testament.


Înainte de a începe Domnul nostru Iisus Hristos activitatea Sa misionară, diavolul I S-a arătat şi L-a ispitit:


1.       Iar Iisus, plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan şi a fost dus de Duhul în pustie,
2.     Timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de diavolul. Şi în aceste zile nu a mâncat nimic; şi, sfârşindu-se ele, a flămânzit.
3.     Şi I-a spus diavolul: Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, zi acestei pietre să se facă pâine.
4.     Şi a răspuns Iisus către el: Scris este că nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu orice cuvânt al lui Dumnezeu.
5.     Şi suindu-L diavolul pe un munte înalt, I-a arătat într-o clipă toate împărăţiile lumii.
6.     Şi I-a zis diavolul: Ţie îţi voi da toată stăpânirea aceasta şi strălucirea lor, căci mi-a fost dată mie şi eu o dau cui voiesc;
7.     Deci dacă Tu Te vei închina înaintea mea, toată va fi a Ta.
8.     Şi răspunzând, Iisus i-a zis: Mergi înapoia Mea, satano, căci scris este: "Domnului Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui Unuia să-I slujeşti".
9.     Şi L-a dus în Ierusalim şi L-a aşezat pe aripa templului şi I-a zis: Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te de aici jos;
10.     Căci scris este: "Că îngerilor Săi va porunci pentru Tine, ca să Te păzească";
11.     Şi te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să loveşti de piatră piciorul Tău.
12.     Şi răspunzând, Iisus i-a zis: S-a spus: "Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău".
13.     Şi diavolul, sfârşind toată ispita, s-a îndepărtat de la El, până la o vreme.  (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 4, versetele 1-13).


Adresându-se mustrător fariseilor şi cărturarilor făţarnici, Mântuitorul spune:


"Voi sunteţi din tatăl vostru diavolul şi vreţi să faceţi poftele tatălui vostru. El, de la început, a fost ucigător de oameni şi nu a stat întru adevăr, pentru că nu este adevăr întru el. Când grăieşte minciuna, grăieşte dintru ale sale, căci este mincinos şi tatăl minciunii.


(Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 8, versetul 44)


Ca să arate ucenicilor Săi că este Dumnezeu dintotdeauna, chiar şi înainte de crearea omului, Mântuitorul spune: "Şi le-a zis: Am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer." (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 10, versetul 18).


Dacă nu ar fi existat diavol, domnule Coruţ, de ce au căzut în păcat Adam şi Eva? De ce se întâmplă tot răul din lume? Din cauza lui Dumnezeu? Vedeţi deci că spuneţi blasfemii? Dumnezeu nu a creat răul, i-a creat pe îngeri buni, dăruindu-le însă libertate. Dacă diavolul nu a folosit cum trebuie libertatea, va fi judecat şi aruncat în iad. Da, asta spune Mântuitorul, că iadul nu a fost creat pentru oameni, ci pentru diavol, după căderea acestuia. Acum însă, şi oamenii care urmează diavolului ajung acolo und este "plângerea şi scrâşnirea dinţilor". ("Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui." Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 25, versetul 41)


Şi dacă nu există diavol, de ce a mai fost nevoie să Se întrupeze Cuvântul lui Dumnezeu, adică Domnul nostru Iisus Hristos? Tot Sfânta Scriptură vă răspunde!


"Cine săvârşeşte păcatul este de la diavolul, pentru că de la început diavolul păcătuieşte. Pentru aceasta S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să strice lucrurile diavolului."
(Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan, capitolul 3, versetul 8).


Aşadar, eu care nu susţineam stilul domnului Gigi Becali, vă spun că valorează mai mult decât vă închipuiţi. Pentru că nu a răbdat să audă hule şi blasfemii. Pentru că a sunat să ia cuvântul. Bravo, Domnule Becali! Păcat, Domnule Corut, că veţi ajunge în compania celor în care nu credeţi, şi mai şi încercaţi să vă faceţi discipoli!


Cât despre ultima idee, că diavolul nu este un concurent al lui Dumnezeu, vă înşelaţi din nou. Da, Dumnezeu este atotputernic, diavolul nu poate nimic de la sine, dar dacă omul dă putere diavolului, răul învinge în acea persoană. În criminali, în hoţi, în violatori, cine acţionează? Al cui duh? Sper să nu blasfemiati că Duhul lui Dumnezeu! Vedeţi deci că oricine, şi o băbuţă analfabetă de la ultima parohie ştie mai multe decât dumneavoastră?


Eu vă invit să (re)citiţi Biblia cu atenţie şi să vedeţi că Domnul Gigi Becali şi părintele care a intervenit au avut dreptate. Biserica este instituită chiar de Domnul nostru Iisus Hristos. El i-a trimis pe sfinţii apostoli să predice şi să boteze şi tot El este cel care a făcut, face şi va face minuni cu cei credincioşi până la sfârşitul veacurilor. Amin.


(Foto: Ispitirea Domnului, fresca la Sfanta Manastire Cernica, Ilfov).

15 comentarii:

  1. Da, am ascultat si eu parti din emisiunea in care Dl Pavel Corut spune ca nu exista diavol... si alte nebunii de genul ca, ce e scris in Sfintele Scripturi, sunt mituri... , ca sa nu mai pomenesc ca diavolul l-a facut sa spuna ca, Domnul nostrum, Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu....,si tot ce i-a mai iesit pe gura... adevrate blasfemii!!!
    Cred ca Dl Pavel Corut este chinuit, batjocorit de diavoli, cred ca, diavolul se joaca cu mintea lui...si mi-e mila de el, de omul Pavel Corut!!!
    Bine a spus Dl. Becali, ca prin dl.Pavel C vorbeste/vorbea diavolul!! Eu sunt convinsa ca asa s-a intamplat!
    Diavolul este cel care sopteste oamenilor ca nu exista iad, pentru ca oamenii sa nu se mai cerceteze, sa nu se mai spovedeasca, si asa sa castige diavolul!
    In timpul emisiunii au sunat si doi preoti, care au spus bine ce-au spus!
    Cred, ca, asa cum bine a spus si dl.Becali, dl. Pavel Corut, are mare nevoie de Taina Spovedaniei, si de o discutie cu un preot!
    In cazul in care dl Pavel Corut, citeste comentariul meu...:)
    Domnule, Pavel Corut, duceti-va la un preot, “certati-va” cu el, rugati-l pe el sa va explice ce nu intelegeti, si veti fi lamurit, vorbiti cu un preot fata catre fata. Asa va veti ajuta pe dumneavoastra si nu veti mai face jocul diavolului, care v-a convins pe dumneavoastra ca nu exista iad, iar acum, prin dumneavostra, incearca sa convinga si pe altii de asta!
    Dumnezeu sa va lumineze! Sper sa nu fi luat nimeni in serios cuvintele care v-au iesit pe gura, in acea emisiune!
    Pentru cine n-a citit inca: http://www.sfaturiortodoxe.ro/sfatuld.htm

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, Raul nu a fost creat de Dumnezeu, e absenta Binelui, precum intunericul e absenta luminii.

    RăspundețiȘtergere
  3. problema e ca biblia e foarte confuza in privinta diavolului.
    in vechiul testament (cartea lui iov)diavolul este un inger al domnului care vine sa se intalneasca cu d-zeu(fii lui d-zeu au venit sa se infatiseze inaintea domnului.si a venit si satana...).dumnezeu ,la un moment dat , i spune diavolului de sfintenia lui iov si ,tot d-zeu,ii permite sa se atinga de el .deci , RAUL ,in vechiul testament,era trimis de dumnezeu prin satana.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dumnezeu a îngăduit diavolului să îi facă rău lui Iov tocmai pentru a-i arăta credinţa nestrămutată a robului Său. Diavolul L-a acuzat pe Dumnezeu că îi dă de toate lui Iov, iar Iov este credincios pentru că este fericit. Atunci Dumnezeu i-a demonstrat diavolului că Iov chiar merită acele daruri, pentru că şi la necaz este credincios. Mai mult, după ce diavolul l-a ispitit (nu a avut însă voie să se atingă de sufletul lui), Dumnezeu i-a dat lui Iov dublul averilor, plus zece copii. Întreba cineva pe un forum: "De ce averi i-a dat dublu, iar copii tot zece, cât avea iniţial?" Răspunsul era: "Pentru că pe lumea cealaltă îi va avea şi pe primii zece cu el!"

    RăspundețiȘtergere
  5. doamnelor si domnilor,exista un singur DUMNEZEU si lui ar trebui sa ne rugam.Daca ne rugam cu sufletul curat lui Dumnezeu si constientizam ca ceea ce am facut in fiecare minut de viata numai fapte bune ,iubim ,respectam ,intelegem ,lucruri de care sa fim mandrii,atunci vom sti cu adevarat cine este DUMNEZEU si vom reusii sa il cunoastem cu adevarat.CUM?Pai oameni buni,nu ati observat pana acum faptul ca "bine faci,bine gasesti";"cine sapa groapa altuia cade singur in ea"....si asa mai departe!Proverbele au fost scrise de oameni ca noi toti,oameni care au trecut prin viata
    si prin experienta ,prin studiu,prin FAPTE REALE si concrete,au scris oamenilor adevarul real.Si noi putem sa scriem proverbe ca si noi suntem oameni trecuti prin viata.Asadar oameni buni,nu mai cititi povesti de adormit "bebelusii"cu basme de acum 2000 ani si trezitiva la realitate!FAPTE REALE,CONCRETE cu care ne intalnim zi de zi ar trebui sa ne aduca in prezent si sa ne determine sa fim mai buni si mai descuiati la minte ca sa putem realiza ceva ,sa facem ceva constructiv cu totii ,noi cei reali,cei in viata de acum si nu sa asteptam sa ne ajute sfintii sau sa vina cineva "IISUS TRIMIS DE DUMNEZEU"ca sa salveze lumea"!DUMNEZEU este iubirea,intelegeraea,bunatatea din fiecare din noi,totul sta in puterea noastra,mai trebuie decat sa constientizam si sa nu mai lasam egoismul si tot ceea ce reprezinta raul din noi sa ne doboare.OK?DOAMNE AJUTANE!!!mai pe scurt:IUBITI SI SUSTINE-TI TOT TIMPUL ADEVARUL REAL BAZAT PE FAPTE REALE !

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Iulia, scrii in comentariu: "nu sa asteptam sa ne ajute sfintii sau sa vina cineva “IISUS TRIMIS DE DUMNEZEU”ca sa salveze lumea".

    In Biblie, scrie clar ca nimeni nu poate ajuge la Tatal decat prin Fiul:

    Sfânta Evanghelie după Ioan

    Capitolul 1: "18. Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată; Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut."
    Capitolul 3: "35. Tatăl iubeşte pe Fiul şi toate le-a dat în mâna Lui."
    Capitolul 5: "22. Tatăl nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului.
    23. Ca toţi să cinstească pe Fiul cum cinstesc pe Tatăl. Cine nu cinsteşte pe Fiul nu cinsteşte pe Tatăl care L-a trimis.
    26. Căci precum Tatăl are viaţă în Sine, aşa I-a dat şi Fiului să aibă viaţă în Sine; "
    Capitolul 6: "40. Că aceasta este voia Tatălui Meu, ca oricine vede pe Fiul şi crede în El să aibă viaţă veşnică şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.
    65. Şi zicea: De aceea am spus vouă că nimeni nu poate să vină la Mine, dacă nu-i este dat de la Tatăl."

    Vedem deci ca nimeni nu poate ajunge la Dumnezeu Tatal decat prin Domnul Iisus Hristos. Asadar, da, a fost nevoie sa vina cineva pentru a ni-L descoperi pe Dumnezeu si voia Sa!

    Mai multe despre Biserica va invit sa cititi aici: http://www.florina.oradereligie.ro/2010/02/07/despre-necesitatea-institutiei-bisericesti/

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga FLORINA .Am o intrebare pentru inceput.AI pe cineva in familie preot?

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu, dar am terminat Facultatea de Teologie Ortodoxa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am vazut destul de mult din emisiunea cu pricina. Cu gura lui, Pavel Corut a declarat ca nu este crestin si ca, decat sa creada in "zeii salbatici si primitivi" ai popoarelor biblice, prefera sa creada intr-un dumnezeu autohton, Zalmoxe, de exemplu. Deci daca nu crede in Hristos, sigur ca nici in diavol nu prea are de ce sa creada.
    Despre Corut umbla vorba prin cercurile oculte ca si-a scris multe din carti cu ajutorul unei tipe care este medium, sau ceva de genul asta, si care ii face cunoscute "secrete" inaccesibile "prostimii indoctrinate" din religia crestina. Domnul Corut se alatura, astfel, unei galerii de "mari" personalitati istorice care au deschis drumuri noi de "evolutie" spirituala, prin metode cunoscute astazi sub denumirea generica de "new-age".
    Interesant e ca, in viziunea dumnealui, accesul la Dumnezeu este permis numai acelora care fac parte dintr-o elita intelectuala (gnosticism ?) creatoare de valori universal umaniste si este cu desavarsire interzis claselor "inferioare" (adica oamenilor obisnuiti, care nu scriu carti cu si despre bubuli, dar isi fac rugaciunea de 3 ori pe zi).

    RăspundețiȘtergere
  10. Blogul tau este asa de instructiv.
    Continua sa scrii... atingi multe inimi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate ar trebui spus despre Iov , ca Dumnezeu a ingaduit diavolului sa-l ispiteasca pe acesta , a ingaduit diavolului sa-i faca rau si pentru a da o pilda tuturor credinciosilor . Cel putin asa vad eu lucrurile ; citind in Biblie vadem ca astfel de intamplare nu s-a mai repetat .

    RăspundețiȘtergere
  12. Draghiceanu Adrian06 mai, 2010 12:34

    acest agreat de multi, Pavel Corut este cel ce l-a depasit pe Arie in absurditate si stupizenie...MANTUIREA DE DUPA CUMPLITA RATACIRE???SERIOS?? deci imi spuneti ca dracul te poate vreodata indruma spre mantuire?a afirmat ca, crede in Dumnezeu...dar in Cuvantul Lui de ce nu crede? spune Sf Ioan Gura de Aur: Avand Sfintele Scripturi, e o nebunie sa iti cauti alti invatatori! Biserica ne-o cautam in Sf Scriptura!prezenta lui Dumnezeu Cel in Treime slavit se vede in intreaga creatie, pronia Sa fara de care nimeni nu poate traii...eu, mladita vesteda si fara de mult grai, fara 130 de carti, astept lasarea la o parte a intregii lucrari de afundare in noroiul pacatului si al necredintei a acestui om inteligent dar nu intelept! nu va lasati influentati iubitilor de el! Dumnezeu se afla si se gaseste in inima omului care crede in el, Tata, Fiu si Duh Sfant! nu apostaziati, nu tradati pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos, care pentru tine, pentru tine si pentru tine S-a rastignit, iar Tatal a dat spre jertfa pe singurul sau Fiu...

    RăspundețiȘtergere
  13. Acum ..aveti si voi pretentii tocmai de la d-l Corut???

    RăspundețiȘtergere
  14. catalina vuerich16 mai, 2011 19:01

    Dle Corut, ma voi ruga ptr dv ca sa-L gasiti pe adevaratul Dumnezeu al Bibliei. Sa-L cunoasteti pe Domnul Iisus, Dumnezeu Fiul intrupat si jertfit ptr pacatele mele si ale dv. Departati-va de satana si el va fugi de la dv. Nu-L mai negati pe Domnul, ca si Voltaire, caci atunci cand va veti da seama ca El exista va fi prea tarziu. Eu cred in El si caut sa fac voia Lui si daca nu este nimic dupa moarte ,eu n-am pierdut nimic, dar daca exista, am castigat totul. Dar dv,care nu credeti in Domnul Iisus,si El exista, dupa moarte ce va faceti? Domnul sa se indure de dv si sa va ajute sa-L gasiti. Azi El este inca Mantuitor, maine va fi cel mai cumplit Judecator, caci va spune am facut totul ca sa nu ajungi in iad. Domnul sa fie laudat.

    RăspundețiȘtergere
  15. Doamna Florina am intrat in partea pe care o prezentati din viata dumneavoastra si va doresc multa fericire in viata alaturi de ceea ce aveti drag.intebarile nu strica nimanui iar cercetarea scrierilor stravechi duce spre lumina motiv pentru care va doresc sa reusiti sa vedeti intotdeauna mai departe caci merita. Aveti toata stima mea desi nu cred ca ne vom dovedi vreodata de aceeasi parere.

    RăspundețiȘtergere