Translate

08 februarie 2010

Cine s-ar căsători cu o desfrânată?

Titlul unui topic de pe un forum era "Cine s-ar căsători cu o desfrânată?"


Eu cred că nimeni nu s-ar căsători cu o desfrânată. Cu o FOSTĂ desfrânată, cred că mulţi.


În arborele genealogic al Mântuitorului, vedem că una din strămoaşele Sale a fost Rahav desfrânata. Însă ea s-a lăsat de desfrânare când s-a căsătorit cu un israelit. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur comenta că Dumnezeu a îngăduit să aibă o strămoaşă desfrânată tocmai pentru a arată oamenilor că El îi primeşte pe cei care îşi îndreaptă viaţa.


Mai mult, tot Sfântul Ioan Gură de Aur compară neamul omenesc cu o desfrânată de care se îndrăgosteşte un prinţ. Şi din desfrânată o face fecioară.


Prin jertfa Sa, Mântuitorul a adus firea omenească la o înălţime duhovnicească fără precedent: de la starea de păcătoşenie în care zăcea a adus-o la stare de sfinţenie, în Biserică şi prin Sfintele Taine.


Nimeni nu are dreptul să deznădăjduiască. Toţi avem păcate, mai mari sau mai mici, şi nu avem dreptul să ne judecăm unii pe alţii. Pe mine, care am făcut Teologia, Dumnezeu mă va judeca mult mai aspru decât pe un om care a trăit în comunism şi nu a cunoscut nimic. Deci, să alergăm toţi către Mântuitorul, având în faţă pilda fiului risipitor, să cădem în genunchi şi să strigăm: "Am greşit, Părinte!", având nădejde că Dumnezeu ne ascultă rugăciunile, de vreme ce a venit să mântuiască lumea, să o sfinţească, să o transfigureze, să o aducă de la starea de desfrânată la starea de fecioară!


Foto: Sfânta Maria Egipteanca - Model de pocăinţă. Frescă în Paraclisul Sfintei Mănăstiri Antim din Bucureşti)

2 comentarii:

  1. Genealogia lui Iisus difera de la o evanghelie la alta, in Matei e una, in Luca e alta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Difera datorita scopului cu care a fost scrisa fiecare evanghelie. Evanghelia dupa Matei se adreseaza evreilor si doreste sa le arate ca Iisus este descendent al lui Avraam si al lui David si ca Iisus este Mesia cel mult asteptat. Evanghelia dupa Luca se adreseaza tuturor neamurilor si evanghelistul vrea sa demonstreze ca Iisus a venit pt mantuirea tuturor, si de aceea se termina cu Adam, parintele tuturor oamenilor. Cititi mai multe la Sfantul Ioan Gura de Aur: http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/05/30/sf-ioan-gura-de-aur-talcuire-la-genealogia-domului-iisus-hristos/

    RăspundețiȘtergere