Translate

17 ianuarie 2010

Sfântul Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare îmi este un sfânt deosebit de drag. Chip al călugărului desăvârşit, înţelege neputinţele şi limitele omeneşti:


"Era cineva, ce vâna prin pustie dobitoace sălbatice şi a văzut pe avva Antonie glumind cu fraţii şi s-a smintit. Iar bătrânul vrând să-l încredinţeze pe el, că trebuie câte puţin să se pogoare fraţilor, i-a zis lui: "pune săgeata în arcul tău şi întinde". Şi a făcut aşa. Şi a zis lui: "întinde iarăşi". Şi a întins. Şi iarăşi i-a zis: "întinde". Şi a zis lui vânătorul: "de îl voi întinde peste măsură, se frânge arcul". Zis-a lui bătrânul: "aşa şi la lucrul lui Dumnezeu, dacă peste măsură vom întinde cu fraţii, degrab se rup. Deci trebuie câteodată şi câte puţin a ne pogorî fraţilor". Acestea auzind vânătorul, s-a umilit. Şi mult folosindu-se de la bătrânul, s-a dus. Şi fraţii întărindu-se, au mers la locul lor."


Când cineva îi cere să se roage, Sfântul Antonie îi spune că fără nevoinţă personală şi fără conlucrare cu Harul Dumnezeiesc, totul este zadarnic: "Un frate a zis lui avva Antonie: Roagă-te pentru mine! Zis-a lui bătrânul: nici eu nu te miluiesc, nici Dumnezeu, dacă tu însuţi nu te vei sili şi nu te vei ruga lui Dumnezeu."


A profeţit despre vremurile care vor veni: "A zis iarăşi: "va veni vremea ca oamenii să înnebunească şi când vor vedea pe cineva că nu înnebuneşte, se vor scula asupra lui, zicându-i că el este nebun, pentru că nu este asemenea lor."


Despre cât de mare este acest bineplăcut al lui Dumnezeu, găsim în Pateric: "Se spune, că unul dintre bătrâni s-a rugat lui Dumnezeu să vadă pe părinţi şi i-a văzut pe ei fără avva Antonie. Deci a zis celui ce îi arăta lui: "unde este avva Antonie"? Iar el a zis lui: "în locul unde este Dumnezeu, acolo este el."


Mai multe cuvinte de folos va invit să citiţi aici.


Cu ale Sfântului Antonie cel Mare rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!


Vă invit să vedeţi şi această galerie foto cu Biserica Sfântul Antonie cel Mare din Bucureşti (Curtea Domnească).














5 comentarii:

  1. “va veni vremea ca oamenii să înnebunească şi când vor vedea pe cineva că nu înnebuneşte, se vor scula asupra lui, zicându-i că el este nebun, pentru că nu este asemenea lor.”

    Anno Domini 2010: vremea aceasta a venit deja...

    RăspundețiȘtergere
  2. Bunica mea a fost catolica. Ea ma ducea des la Catedrala Catolica. Aveam o problema la ochi. La intrare, in Catedrala, in dreapta, e un vas cu apa sfintita. Si-mi dadea mereu pe la ochi. N-am mai avut probleme si nu am nici acum. Se ruga mereu la Sfantul Anton. Eu sunt ortodox dar tare mult ma impresioneaza si acum atmosfera din Catedrala Catolica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sfantul Antonie cel Mare nu este sfantul catolic Anton de Padova. Exista o oarecare confuzie intre cei doi.

    Mai multe pe aceasta tema aici:

    http://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/astazi-este-hramul-bisericii-sfantul-antonie-mare-73828.html

    http://ro.orthodoxwiki.org/Antonie_cel_Mare

    RăspundețiȘtergere
  4. Sfantul Antonie cel Mare(250-356) se sarbatoreste atat in Biserica Ortodoxa cat si in cea Catolica,astazi,17 ianuarie.
    Sfantul Anton de Padova,care a trait pe la anul 1200, este recunoscut doar de Biserica Catolica si sarbatorit in 13 iunie.
    Lesne de inteles de ce,nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Din nefericire, multa lume ii confunda.

    RăspundețiȘtergere