Translate

03 octombrie 2009

Egoiştii nu se pot îndrepta

Egoiştii nu se pot îndrepta până nu se smeresc pentru că ei nu îşi văd greşelile proprii. Adam a dat vina pe femeie şi pe Dumnezeu: "Zis-a Adam: "Femeia pe care mi-ai dat-o să fie cu mine, aceea mi-a dat din pom şi am mâncat". (Facerea, 3, 12). Eva a dat vina pe şarpe. Niciunul nu şi-a asumat păcatul propriu. De aceea au şi fost alungaţi din Rai, pentru că ei pierduseră contactul cu realitatea, fiind atât de preocupaţi de propriul ego.


Cain şi Abel au adus jertfă lui Dumnezeu: Abel din cele întâi născute ale oilor sale, adică a adus ceea ce era mai bun, pârga turmelor sale, iar Cain a adus nişte roade oarecare. Dumnezeu a primit jertfa lui Abel, iar Cain nu şi-a dat seama că a greşit neaducând ce era mai bun, ci l-a urât şi ucis pe fratele lui.


Noi renunţăm la egoism şi primim iertare de păcate când ne smerim şi ne mărturisim păcatele unui alt om, păcătos asemenea nouă. "Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcăţele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute. " (Sfânta Evanghelie după Ioan, 20, 21-23). Da, să zici păcatele lui Dumnezeu, care este sfânt, sau unui înger, care este curat, este foarte uşor pentru oricine.


şi totuşi, să ne gândim că avem un mare avantaj de pe urmă spovedaniei la un om asemenea nouă: fiind supus slăbiciunilor omeneşti, preotul ne poate înţelege cu mult mai bine decât un înger care nu are trup şi nu are deci nevoie de somn, mâncare, aer, apă.


Dar nu toţi pot primi să se smerească intr-atât încât să se mărturisească unui om păcătos asemenea lor. De aceea a zis Mântuitorul că largă este calea spre iad şi mulţi merg acolo, şi strâmtă este calea spre împărăţia Cerurilor, şi puţini sunt primiti. (Sfânta Evanghelie după Matei, 7, 13)


maica-domnului-sf-elefterie(Maica Domnului este Eva cea nouă, care nu a plecat urechea la glasul celui viclean, devenind astfel Maica noastră spirituală, a creştinilor. Foto: frescă exterioară a Bisericii Sfântul Elefterie cel Nou, Bucureşti).

3 comentarii:

  1. Flori,ai postari de 24 de karate.Te felicit pentru tot ce scrii si postezi aici.Adrian.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alunecoasa tema...egoismul ...indreptare...dupa mine cred ca cel mai mare egoist e 'necuratul' daca il pui sa zica sfinte Dumnezeule sfinte Tare sfinte fara de moarte zice ...dar nu poate spune miluieste-ne pe noi.

    Am intrat pe acest blog binecuvantat de Dumnezeu ,si am vazut ca mai sunt oameni interesati de semenii lor,ferice de copiii carora le predati religia.Nu e un compliment gratuit ,eu spun ceea ce simt.

    Am inceput sa predau copiilor religia imediat dupa revolutie,vremuri grele,intampinam greutati la scoala nu eram primit ,ostilitate din partea colegilor profesori...ce mai cauta si 'popa in scoala '...am mers mai departe ,toate aceste incercari nu insemnau nimic in comparatie cu ceea ce aveam sa infaptuiesc adica sa ajung sa il readuc pe Hristos in scoala,asta au facut toti preotii si apoi profesorii de religie ,si iata ca acum se implinesc 19 ani de cand predau religia,copiii nu se mai tem de preoti 'ca le taie limba ' vorba din epoca de aur a venit timpul acum sa 'reincrestinam crestinii'.
    Copiii merg acasa cu bucuria in suflet ca au primit cuvantul lui Dumnezeu-samanata cea buna si acasa ce gasesc ? indiferenta ,dezinteres...precum samanta cea buna intre spini nu poate rodi.
    Va doresc tot binele din lume si alese binecuvantari pentru micutii ''ucenici' pe care cu drag ii pregatiti pentru o viata normala in Hristos.Parintele Marius

    RăspundețiȘtergere
  3. Egoismul acopera chipul nostru cel autentic, chipul Lui
    Dumnezeu din noi, cu o crusta tare din mazga neagra a
    pacatelor si inchide accesul spre el. Aceasta crusta
    trebuie sparta prin lacrimi si zdrobire de inima.
    MariS_

    RăspundețiȘtergere