Translate

08 septembrie 2009

Despre iubirea de animale

Astăzi, în tramvai, am fost foarte contrariată de o scenă. Un domn stătea pe scaun. Au urcat o femeie cu un căţel în braţe şi altă femeie cu un copil în braţe. Domnul s-a ridicat şi a dat scaunul femeii cu căţel. Cum este posibil să pună mai presus un animal decât o fiinţă umană? Viitorul omenirii şi al lumii îl reprezintă căţelul? Oare Hristos S-a răstignit pentru câini, sau pentru oameni?


Sunt unii bătrâni care nu au avut niciodată copii şi se leagă de câini sau de pisici ca de fiinţe umane, în timp ce orfelinatele sunt pline de copilaşi care îţi rup inima când îi vezi câtă sete de iubire au. Dacă aceşti oameni fără copii ar înfia un copil, acesta ar avea şanse mult mai mari de integrare în societate, iar părinţii adoptivi ar avea plată de la Dumnezeu.


troita

15 comentarii:

  1. Din pacate, sunt multi oameni pierduti care pun animalele mai presus de om. Motivul pe care-l invoca ei cel mai des este ca oamenii le fac rau si ii dezamagesc, pe cand animalele (in special cainii) le ofera fidelitate, chiar afectiune. In fine, fiecare isi traieste viata asa cum crede de cuviinta. Dar ce ma deranjeaza cel mai tare este cand acesti oameni privesc cu nepasare si nesimtire cum animalele din grija loc fac rau oamenilor si nu ridica niciun deget sa-i ajute pe acestia. Prin aceasta, reusesc sa dea dovada de atata cruzime incat nici macar cu un animal nu cred ca mai pot fi comparati

    RăspundețiȘtergere
  2. eu sunt contrariat de un lucru, tot vorbesti aici de iubire, dar iubirea inseamna doar iubirea pentru oameni? animalele nu sunt si ele vii, ele nu au suflet? doar pentru ca suntem noi oameni inseamna ca suntem "mai" superiori decat animalele? eu as zice ca respectivul om a fost binevoitor si a facut un gest pe care oricum romanii nu prea il fac, poate ca doamna cu cainele era chiar acolo langa si s-a asezat prima, iar daca se urca prima data doamna cu copilul era ea cea favorizata. poate intrebarea e de ce nu a lasat-o doamna cu catelul pe doamna cu copilul sa stea jos.

    RăspundețiȘtergere
  3. [...] Danirosan spune într-un comentariu că oamenii nu sunt superiori [...]

    RăspundețiȘtergere
  4. Florina, cine sintem noi sa judecam un lucru sau altul?!
    Nu Dumnezeu a creat si animalele?

    RăspundețiȘtergere
  5. Am raspuns la aceasta intrebare la comentariul de aici: http://www.florina.oradereligie.ro/2009/10/03/despre-superioritatea-omului-fata-de-animale/#comment-130

    RăspundețiȘtergere
  6. 1) Nu Hristos s-a răstignit. A fost răstignit
    2) Tipul respectiv a dat dovadă de educație: cred că știi că un gentleman cedează locul doamnelor. Nu cred că a ținut cont de altceva.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hristos nu a fost rastignit. S-A LASAT RASTIGNIT pentru ca acesta a fost scopul venirii Sale pe pamant.

    Cat despre educatie, aici acel gentleman avea de ales intre a ceda locul unei doamne cu un copil sau alteia cu un catel. Corect era sa cedeze locul doamnei cu copil! Catelul nu ar fi patit mare lucru daca se punea o frana brusca, pe cand copilul, da! (Si nici nu ar fi contat la fel de mult viata catelului, de vreme ce admitem toti ca suntem superiori animalelor, inseamna ca viata noastra e cu mult mai valoroasa!)

    "Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele?" Evanghelia dupa Matei, capitolul 6, versetul 26.

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamna draga,ai reusit sa ma lasi cu gura cascata la propriu...Incredibil!
    Citez : "Corect era sa cedeze locul doamnei cu copil! Catelul nu ar fi patit mare lucru daca se punea o frana brusca, pe cand copilul, da! (Si nici nu ar fi contat la fel de mult viata catelului, de vreme ce admitem toti ca suntem superiori animalelor, inseamna ca viata noastra e cu mult mai valoroasa!)"

    RăspundețiȘtergere
  9. Si in opinia dumneavoastra, preferati sa moara un copil (daca mama cade si copilul se loveste la cap, poate muri chiar pe loc), sau sa se raneasca un catel? Asa cum am mai scris, Hristos S-a rastignit pentru caini, pisici, serpi, sobolani, etc, sau pentru oameni? OMUL a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu si spre asemanarea cu El, nu cu regnul animal!

    RăspundețiȘtergere
  10. Accidente se intampla...s-a intamplat ceva? Dar daca cineva calca pe catel si-i scotea matele si murea,ha?
    Cred in Hristos,Fecioara si Duhul Sfant dar nu cred ca este cazul sa facem "scandal" si sa ne batem cu pumnii in piept ca omu' e mai presus de animal.Au fost milioane de cazuri in care oamenii au demosntrat prin fapte ca sunt sub animale ca gandire.Animalele mele mi-au fost toteauna alaturi spre deosebire de oamenii mei.
    Atentie marita la ce-i invatati pe copii la scoala pentru ca ei nu fac diferenta intr-e poveste si realitate si s-ar putea sa va "treziti" cu o pisica jupuita pe catedra ca invatacelul dvs. a crezut ca e mai presus de animal...este un exemplu...

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu am afirmat niciodata ca trebuie sa chinuim animalele. Dar daca avem nevoie de ele, le sacrificam. Altfel, nu am mai manca deloc carne. Si in Biblie citim ca Sfantul Apostol Petru (si nu numai) a mancat carne. Cat despre faptul ca putea sa moara catelul, e mai putin grav decat sa moara un copil pentru care a murit Hristos, care are chipul lui Dumnezeu si al carui suflet valoreaza mai mult decat lumea intreaga, adica mai mult decat toti cainii si pisicile la un loc!

    PS: Eu sunt o mare iubitoare de animale, am catel si trei pisici la care tin foarte mult, dar CA LA NISTE ANIMALE, NU LE CONFUZND CU OAMENII! Iar maretia omului in asta consta, in libertatea lui, pe care o poate folosi la bine sau la rau! Daca v-au dezamagit oamenii din jurul dumneavoastra, nu inseamna ca v-au dezamagit 6 miliarde de oameni! Si chiar daca v-ar dezamagi, faptul ca Hristos a luat trup de om, a sfintit umanitatea! Acum, umanitatea se afla prin Hristos in sanul Sfintei Treimi!

    RăspundețiȘtergere
  12. Popescu Elena30 mai, 2011 21:44

    Dragă Florina, dupăc um vezi există rugăciuni și pentru necuvântătoare, și dacă ai avea unul în îngrijire, ai vedea că un animal cel puțin un cățel te învăță iubirea poate mai bine decât ar face=o un om. Sunt atenți atunci când ești bolnav și nici ei nu se simt bine, înțeleg tot ce le spui, și îți stau recunoscători la picioare, și știu c ă tu ești stăpănul, adică cel care le dă de mâncare și îți sunt fideli pentru asta. Dacă bătrânii singuri au alaturi un aninmal decât un om, este tpt din cauza oamenilor. suntem mai animale decât ei, uneori nici nu realizăm asta.
    Rugaciune! (Sfantul VASILE CEL MARE,370 d.Hr.) “O,DOAMNE, fa sa sporeasca in noi simtamantul prieteniei fata de toate fapturile, fratii nostri mai mici, carora Tu le-ai daruit acest pamant pentru a le sluji drept camin in care sa traiasca alaturi de noi. Fie ca noi sa intelegem ca acestea nu traiesc numai pentru noi, ci si pentru ele si pentru Tine, si ca se bucura de minunea vietii la fel ca si noi si Iti slujesc dupa puterea lor mai bine decat o facem noi dupa puterea noastra”! ” Dumnezeu este Facatorul Naturii si, prin urmare, aceasta ne ajuta sa-L vedem si sa-L intelegem cu adevarat!…Veneratie pentru orice viata, bunavointa, iubire si mila fata de animale si intreaga Creatie, toate acestea sunt insusiri ale unei minti ascutite si ale virtutii:”CEL DREPT ARE MILA DE VITE, iar inima celui rau este fara indurare”(Pilde 12:10).

    RăspundețiȘtergere
  13. Si eu am intalnit multe situatii in care animalele sunt pune mult deasupra oamenilor si nu inteleg acest lucru.. mai ales cainii.. bun.. inteleg sa iubesti un caine si sa iti fie prieten, dar hai sa nu mergem mai departe sa-l imbracam si sa-i dam de mancare fripturi..

    RăspundețiȘtergere
  14. Dragi frati crestini!Inainte de a dezbate cine are intaietate :omul sau catelul ,ar trebui ,potrivit credintei noastre sa nu judacam pe nimeni pentru ceea ce face ,respectiv pentru decizia pe care a luat-o acel domn care a oferit locul doamnei cu catelul in loc sa ofere locul doamnei cu copil.In definitiv a fost decizia lui si noi nu stim de ce a facut acest lucru.In unele povestiri crestine se spune ca noi , ca oameni , nu avem totdeauna discernamantul necesar de a face clare anumite situatii si de ce se intampla anumite lucruri in locul altora. Poate ca femeia cu copil era o femeie sanatoasa ,iar femeia cu catelul era suferinda ,iar Dumnezeu stiind acest lucru l-a insuflat pe domnul respectiv sa-i cedeze locul acesteia. Noi nu stim judecatile lui Dumnezeu pentru ca suntem rai.Insa ,daca te-a mirat acest lucru, de ce nu l-ai intrebat pe acel domn de ce face asta si el te-ar fi lamurit. Asa, noi nu putem cunoaste adevarul si deci nici nu putem judeca.
    In alta ordine de idei, niciodata nu trebuie pusa problema daca omul este mai presus sau mai prejos fata de animal ; evident ca omul este cu mult mai presus de animal si cu mult mai pretios.Evident ca daca se pune vreodata problema de a alege intre viata unui om si viata unui animal , fara discutie ca trebuie aleasa viata omului , oricat de rau ar fi acel om si oricat de bun ar fi animalul.Dar, ar trebui , totusi sa incercam sa salvam si viata animalului , caci si el este pretios atat pentru Dumnezeu,caci El l-a creeat, cat si pentru om.Noi, ca oameni trebuie neaparat sa dezvoltam atat o iubire pentru animale, cat si o iubire pentru om , dar iubirea pentru animale sa fie subordonata iubirii de oameni. Putem iubi oricat de mult animalele , numai sa nu cadem in idolatrie si in pierdere de vreme mai mult decat e necesar si in detrimentul timpului pe care ar trebui sa-l inchinam lui Dumnezeu .Si, dupa parerea mea , iubitorii de animale se lasa cu usurinta captivati de iubirea de animale si mai putin de iubirea de Dumnezeu.Si o spun pentru ca si eu gresesc aici.Animalul trebuie iubit, ingrijit , caci si el este o faptura a lui Dumnezeu si existenta lui are o noima si sa cantarim dupa a noastra ratiune si putere , cam cata atentie trebuie sa indreptam catre animal si cata atentie catre om. Desigur, in unele situatii , omul se descurca si singur , dar animalul nu.Sa cautam, zic eu , sa-L asezam totdeauna pe Dumnezeu pe primul plan , apoi omul , apoi animalul, dar nu si atunci cand apare vreo urgenta , cand prioritatile ar fi total diferite , nu in sensul ca uitam de Dumnezeu si de aproapele , ci , avand in minte totdeauna iubirea , sa actionam in functie de situatia obiectiva.
    Noi, oamenii trebuie sa avem mila de animale , caci si ele sufera , sa vaem mila si de pamantul pe care traim , sa nu-l schingiuim, sa nu-l poluam , sa-l protejam , numai asa ne aratam respecul fata de noi insine ,fata de ceilalti si fata de Dumnezeu.Nu trebuie sa-i judecam pe cei care iubesc animalele mai mult decat oamenii, ci mai degraba ar trebui compatimiti si invaluiti in iubire , pentru ca asta le lipseste lor , au suferit probabil traume sufletesti, sau au fost educati sau traiti in egoism si nu cunosc deschiderea catre om , dar , daca-i judecam , atunci si noi cadem in ceeasi neiubire de aproapele si suntem la fel ca ei.
    Doamne ajuta-ne sa ne iubim unul pe altul , asa cum si Tu ne iubesti pe noi.Amin.

    RăspundețiȘtergere
  15. Dumnezeu a facut toate. Dumnezeu a facut animalele si apoi omul. si a pus omul peste toate. Omul a gresit si a tras la moarte toata creatia. Daca vedeti astazi undeva ca un sobolan moare de cancer de exeplu sa va pocaiti caci din vina lui Adam stramosul nostru, acel animal sufera mult si moare. Si animalele sufera mai mult decat noi mereu.
    Bineinteles ca oamenii sunt infinit mai importanti in rugaciunile noastre, dar asta pentru ca Dumnezeu ne iubeste si ne-a facut in mod special. Vina si rautatile in lumea asta sunt toate ale omului.
    Leul mananca gazela ca asa e legea firi tot din cauza caderii noastre, dar noi mancam purcelul din desfranarea pantecului si avand pilda sfintii parinti care nu mancau carne si nu omorau nimic, ci dimpotriva isi cereau scuze pana si animalelor.

    Nu mai judecati. Nu conteaza daca iubesti un animal sau un om. Important e sa iubesti dar cu adevarat, biblic. Macar sa ajunga cineva la masura iubirii adevarate prin aprecierea de un animal.

    RăspundețiȘtergere