Translate

15 august 2008

Părintele Irineu Curtescu | Mănăstirea Sfântul Antim


    
Părintele Irineu Curtescu, ţinând predică pentru Sfânta Teodora de la Sihla, şi împărţind apoi plăcinte calde credincioşilor, pe 6 august 2008. Fotografiile sunt făcute cu telefonul mobil.


***


Odată, Părintele i-a zis unei surori de mănăstire: "Te-ai dus la mânăstire ca să sfinţeşti locul, nu să-l spurci!"


***


Aceleiaşi surori: "Să vii prima la biserică, la sfintele slujbe, şi să pleci ultima!"


***


L-am întrebat odată pe Părinte:


-"Părinte, ce să fac, nu mă lasă în pace gândurile rele!"


La care Părintele a răspuns:


-"Dacă ai fi pe punctul să te îneci, nu cred că ai sta mută. Îţi spun eu că ai striga, şi încă cum! Aşa şi acum, strigă la Dumnezeu!"


***


Altă dată, Părintele mi-a zis: "Să te îngrijeşti mereu ca să-i placi lui Dumnezeu cât mai mult, pentru că nu o să rămâi nici cu mama, nici cu tata, nici cu mine, nici cu altcineva, ci doar cu Dumnezeu. Viaţa e aşa de scurtă, şi după aceea suntem singuri cu Dumnezeu".


***


M-am dus odată plângând la Părintele şi i-am zis:
-"Părinte, o prietenă m-a dezamăgit foarte tare, aveam încredere în ea ca într-o soră şi ea m-a părăsit!"
La care Părintele a zis: "Ce bine-mi pare! Da' ce bine-mi pare! Măcar aşa poate o să te înveţi minte să nu-ţi mai pui nădejdea în om, ci doar în Dumnezeu! Căci blestemat este cel care îşi pune nădejdea în om!"


[gallery link="file" order="DESC" columns="2"]

"Nu vă încredeţi în prieteni şi în cel de aproape nu vă puneţi nădejdea şi de aceea care se sprijină pe pieptul tău păzeşte cuvintele gurii tale! Ci eu numai spre Domnul voi aţinti privirea, în Domnul Dumnezeul meu îmi voi pune nădejdea şi Dumnezeul meu mă va asculta." (Miheia capitolul 7, versetele 5 şi 7)


***


"Pocăinţa este necesară tuturor, în toată vremea!" (Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, 2002)


Alt articol pe acest blog despre Părintele Irineu găsiti aici.


Aici sunt mai multe predici ale Părintelui Irineu.


Penultima fotografie dateaza de mai multi ani si il reprezinta pe Parintele Irineu binecuvantand, iar ultima fotografie ii reprezinta pe Parintele Irineu Curtescu si pe Parintele Mihail Stanciu la Manastirea Antim din Bucuresti de Sfintele Pasti din 2007.

Cel mai recent articol şi cele mai noi poze cu Părintele Irineu le găsiţi aici.








14 comentarii:

  1. L-AM CUNOSCUT PE PARINTELE IRINEU. AM FOST LA PONOR LA MANASTIRE LA MUNCA DE CATEVA ORI. CRED CA ESTE CEL MAI MARE PARINTE LA ORA ACTUALA DIN TARA.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe 8 februarie 2007 m-am dus la M.Antim cu un acatist de ziua fiicei mele,initial am vrut sa-l las si sa plec,cum faceam de obicei,incepe slujba de vecernie,am zis sa mai stau putin...am stat pana la sfarsit...dar ceva s-a intamplat cu mine,ceva ce nu am mai simtit niciodata pana atunci...si preotul acela...Am plecat acasa buimaca...eram bulversata,niciodata nu L-am simtit pe Dumnezeu asa,de ce nu ma mai durea inima??Iubiti crestini,pr.Irineu are har,o stiu toti care-l cunosc.N-am ajuns la Ponor inca...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur mult ca am gasit aici ceva despre parintele Irineu. In trecere prin Bucuresti, am stat si eu la o slujba si la sfarsitul ei a predicat parintele Irineu. Aveam multe intrebari in mintea si nu gaseam raspunsul la ele. Parintele a inceput sa predice si cu toate ca ma durea spatele si picioarele ma rugam sa nu se opreasca. M-a fript aproape toata predica lui mai ales ca a vorbit despre moarte, despre moartea parintilor, dar mi-a fost de mare folos.

    Cineva a inregistrat predica, insa nu am mai dat de acea persoana. Din ziua aia in pomenesc pe parinte. E singura data cand l-am vazut. Daca stiti ca se gasesc predici cu parintele, va rog sa-mi dati de stire. Le-am ascultat pe toate de pe ortodox media. Multumesc mult

    Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
  4. Prietena mea este credincioasa si merge la acest parinte de cand era mica,parintii prietenei mele il cunoaste pe parinte indeaproape.am fost si eu la parintele Irineu de 2 ori.prima oara ma primit la dansul si ma spovedit,apoi am stat putin de vorba deoarece avem unele intrebari la care asteptam un raspuns.am primit raspuns am plecat si toate bune si frumoase.A doua oara cand am ajuns la parinte ,am fost insotit si de prietena mea.preotul vazand-o pe prietena mea in compania mea(mentionez ca parintele Irineu nu stia ca noi doi suntem impreuna)a primit-o la dansul doar pe ea desi vroiam sa intram amandoi sa stam de vorba cu el si sa ne povatuiasca,pe mine ma dat intr-un fel afara.dupa 2 min prietena mea a iesit de la preot si mi-a spus ca nu mai putem fi impreuna deoarece preotul ia spus ca nu sunt persoana potrivita pentru ea.eu nu mai inteleg nimic,pentru ca eu si prietena mea ne iubeam mult si vroiam sa intemeiem o familie si desi m-am dus la acest preot cu inima deschisa ,tot acesta a si inchis-o.cum este posibil ca un preot sa-si dea cu preupusul despre o persoana pe care nu o cunoaste,adica persoana mea?

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Andrei, sau Dragos...
    Sa ma ierti ca ma bag in seama sa iti raspund. Treceam si eu pe aici si am vazut ca nu ti-a raspuns nimeni. iti inteleg durerea si e normal sa gandesti ca nimic nu e mai mare pe pamant decat iubirea si ca nimeni nu are dreptul sa loveasca in iubirea a doi tineri. Da, dar uneori ceea ce pare a fi iubire este de fapt altceva. Uneori cautam sa umplem golul din noi cautandu-ne jumatatea. Dar pentru a putea deveni un intreg impreuna ca persoana iubita, e nevoie sa fii singur intreg. Doua jumatati de inimi nu se pot uni intr-o singura inima. Poate ca ceva de genul asta a vazut parintele la voi. La voidoi, nu neaparat la tine. Cred ca stii ca parintele nu a vorbit despre tine acuzator. Nu avea cum sa te acuze de nimic. O stia pe prietena ta de mica, ceea ce inseamna ca o cunostea foarte bine si stia ce fel de persoana i s-ar fi potrivit pe drumul spre mantuire care este casatoria. Sau cand.. .Prin gura duhovnicului, Domnul ii vorbeste uceniciului. Nu fii suparat pe dansul. Asta nu inseamna ca tu nu esti bun si nu e indicat sa iti inchizi inima. Sa nu te simti pedepsit. Nu putem sti de ce suferinta te-a ferit Dumnezeu. Cred ca in locul tau as fi mers din nou singur, dupa o vreme, la parintele Irineu, pentru a-l intreba ce anume a vrut sa spuna. Cu inima deschisa si fara ranchiuna. Inca poti face asta...

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamne ajuta!

    Unde poate fi gasit parintele Irineu acum?

    RăspundețiȘtergere
  7. Parintele Irineu este in prezent staret la Manastirea Ponor din Judetul Alba. http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-ponor-96533.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga de tine,

    Intotdeauna am gasit lucruri de folos pentru suflet pe blogul tau!

    Multumesc!

    Cu dragoste intru Hristos.

    Steliana

    RăspundețiȘtergere
  9. Dragul de parintele!Am descoperit intre timp si ca are darul prezicerii.M-am dus cu o colega de facultate la sfintia sa si s-a spovedit si ea iar cand a iesit m-a intrebat:'tu i-ai spus parintelui ca sunt virgina?".I-am raspuns ca nu,nici nu avusesem timp sa vorbesc cu parintele ,ea intrase prima,parintele stia...Apoi,ii spunea sotului meu:'Mai du-te si tu pe la doctori si mai fa un control''.Sotul meu s-a imbolnavit de o boala grea.Apoi m-am dus la parintele si mi-a zis ca o sa moara si eu ii spuneam ca nu,ca o sa faca Dumnezeu o minune cu el.Sotul meu voia sa luam masina in strainatate unde trebuia sa faca transplant si i-am spus parintelui ca daca moare,cum ma descurc eu,ca trebuie sa-l aduc sa-l ingrop a 3-a zi si trebuie sa vin cu avionul si o sa las masina acolo,apoi va trebui sa merg s-o iau...Imi faceam probleme inutile.Iar parintele mi-a spus:"V.o sa moara in tara,nu in strainatate.Asta a fost miercuri,sambata la 7 sotul meu a murit...in tara.

    RăspundețiȘtergere
  10. este intuitiv si face conexiuni rapide in functie de circumstante. nimic fantastic!

    RăspundețiȘtergere
  11. Un raspuns pentru Adina:
    Nu e vorba de intuitie e luminare prin credinta.Mie mi s-a intamplat de multe ori sa ma duc la Parintele si inainte de a incepe spovedania sa-mi raspunda punct cu punct la intrebarile care voiam sa i le pun.

    RăspundețiȘtergere
  12. Maine , poimaine apare si despre Parintele indragit Irineu ca a fost eretic, la fel cum a aparut si despre altii . Este si normal fiindca chiar Dumnezeu vrea ca unii oamenii sa-l vorbeasca de bine iar altii de rau, nimeni nu este infailibil iar greselile se pot sterge prin necazuri , saracie si prigoana.

    RăspundețiȘtergere
  13. [...] articol despre Părintele Irineu Curtescu găsiţi aici. .gallery { margin: auto; } .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; [...]

    RăspundețiȘtergere
  14. il cunosc pe parintele irineu este duhovnicul meu este un parinte minunat credeti-ma ca atunci cand esti in prezenta sfintiei sale te simti minunat simti ca plutesti simti o pace sufleteasca nu cred ca exista cuvinte pt a-l descrie.si tot ceea ce spune este adevarat si ce sfaturi da sau va spune trebuiesc ascultate imediat fara a sta pe ganduri.sa va spun intamplarea mea..am inceput cu dureri groaznice de cap care nu imi treceau cu nimic timp de cateva luni .imi treceau doar ducandu-ma la sp.la urgenta facandu-mi tratament in vena doar asa imi reveneam.si sunandu-lpe parinte plangand si spunandui ca nu m pot suporta durerile ca inebunesc si ca imi este foarte frica sa merg la doctor pt a-mi face o tomografie ,parintele razand mi-a spus sa stau linistita ca nu am nimic sa nu imi fac nici o tomografie ca mi-o fac dejeaba"problema este ca dumnezeu te incearca ionela si vrea sa te schimbi sa mergi pe calea credintei sa te schimbi"acestea au fost vb parintelui irineu si credeti-ma ca asa a fost am facut tomografia si nu am avut nimic exact cum imi spusese,iar durerile mi-au disparut putin cate putin.credeti-ma ca nu am cuvinte pt duhovnicul meu este ffffffff mare cine ajunge la acest parinte nu o sa il mai lase vreodata deorece iti doresti tot timpul sa fii alaturi de el si sa iti vb despre credinta.daca a-ti sti cat de iubit este de toata lumea din toata tarile toti alearga dupa el nu poate nici respira cu totii il iubim.va multumesc si iertati-ma.DOAMNE AJUTA!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere